HISTORIEK

Van De Poort naar De Poorterij

Velen herinneren zich nog de naam van café De Port. Het etablissement dat in dit historische pand tot 2009 gevestigd was werd in de volksmond De Poort genoemd en had een goede reputatie als toevluchtsoord voor iedereen die er vertier en verpozing zocht. Mede daarom werd de vertrouwde naam als basis gebruikt voor de naam van dit restaurant.

De namen lijken op elkaar, maar toch is er een groot verschil. Café De Port ontleende haar naam destijds aan de fraaie historische korfboogpoort . Met de nieuwe naam wordt meer het belang van de gasten onderstreept. In de middeleeuwen werd de burgerij van een stad de Poorterij genoemd.

Elenaren waren toentertijd de buitenpoorters van Maaseik.

 

De etymologische oorsprong van 'poorter' ligt niet bij het woord 'poort' maar bij het Latijnse woord portus, wat 'thuishaven' betekent. Een thuishaven biedt de mensen veiligheid, bescherming en een gevoel van saamhorigheid.

Een thuishaven dat is wat De Poorterij wil zijn voor haar gasten. Een gastvrije plek waar het heerlijk vertoeven is, waar aandacht en betrokkenheid vanzelfsprekend is.

Tenslotte is een maaltijd veel meer dan een gerecht. Het is een combinatie van factoren die het welbevinden van gasten bepalen.

Een beroemde gastronoom zei eens: ‘Een gast éénmaal tevreden stellen is niet zo’n kunst. Het is pas een goede gastheer als hij in staat is zijn belofte voortdurend waar te maken.’

Restaurant De Poorterij zal daarom de betekenis van haar naam met liefde uitdragen.

 

Het geheim van de zwarte grafsteen

Is het waar wat er gezegd werd over de grote grafsteen? Tijdens de verbouwing van De Poorterij kwam er onverwachts een oude man het pand binnen. Hij vertelde dat er een grote zwarte grafsteen achter in de tuin begraven moest liggen. Om duistere redenen is die dekplaat omstreeks het jaar 1650 uit de oude kerk gehaald. Er was iets heel merkwaardigs aan die steen. Meer details kon hij helaas niet geven.

Zijn verhaal klopte. Er werd hier inderdaad een hele oude grafsteen gevonden. Mocht iemand er meer over kunnen vertellen, de steen is voor iedereen te bezichtigen achter in de kruidentuin van restaurant De Poorterij.